Artikler Billeder Forside Føl pics Links Tidl.Nyheder

VITAMINER
- og bl.a. manglen af disse i traditionelt hø

Vitamin A: fås enten via fx tilskud af fiskelever olie eller fra fx beta-caroten, et pigment i grøn foder som græs eller lucerne. Vitamin A er vigtigt for synet og hinderne i kroppen (tx slimhinder) tx i det reproduktive system, åndedræts systemet, fordøjelsessystemet, øjnene og huden. Det er ligeledes et krav i opbygningen af knogler. Vitamin A er et kraftigt antioxidant og spiller en vital rolle i vedligeholdelsen af immunsystemet og styrkelsen af modstandssystemet, hvilket er vigtige faktorer,  for væddeløbsheste i træning såvel som for ungheste.  Heste er i stand til at gemme overskuds vitamin A i leveren i op til 6 md. Beta-caroten i hø forsvinder hurtigt og efter 6 md er der meget lidt eller intet tilbage. Den praksis med at fodre med hø der er over 6 md gammel, kan derfor ikke anbefales! Dog kan  tørret lucerne og græs der er blevet  hurtigt tørret under høje temperaturer (wrapped), indeholde et højt indhold af beta-caroten.

Vitamin D også kendt som cholecalciferol: Kendt som solskins-vitaminet, da der er lavet af et indholdsstof i hestens skind når ultraviolette stråler fra solen er til stede. Heste udsat for mellem 4-6 timers sollys (selv på overskyede dage), er i stand til at producere tilstrækkeligt med vitamin D. Opstaldede heste eller heste der bærer dækken på fold, kan med stor sandsynlighed ikke producere nok vitamin D. Vitamin D er essentielt for optagelsen af calcium og fosfor via diæten og for deres aflagring i knogler.

Vitamin E: Består af to fedt opløselige indgridienser *Tocopherols *Tocotrienols. Det mest aktive er alfatocoferol og indholdet af vitamin E i foderstoffer er normalt opgivet i værdier afalfatocopherols. Vitamin E er en stærk antioxidant, som sammen med selen beskytter kropsvæv mod den harmfulde aktion af frie ’radikaler.’ Heste fodret med  et højere indhold af fedt eller olier vil have godt af ekstra vitamin E pga. det forhøjede behov for antioxidanter. Det anbefales ligeledes til forbedring af reproduktions-evnen. Mangel på E vitamin kan resultere i flere Equine sygdomme inkl. Equine motor neurone disease (EMND) og equine degenerative myeloencephalopathy (EDM). Selen og vitamin E er bevist at kunne afhjælpe tying up.
Heste i hård træning har et stort behov for ekstra E vitamin, som derfor er en god indikator for næringskvaliteten af foderstoffer.

Vitamin C eller ascorbin syre: Er essentielt for collagen syntesen, et meget vigtigt protein i hestens kropsstruktur. Det er også vigtigt for vækst og reparationen af kropsvæv såsom knogler, samt for reproduktionen. Vitamin C er endnu et vigtigt antioxidant og er vitalt for at regenerere vitamin E. Vitamin C tænkes at kunne virke som en kraftig immun-booster. Under normale omstændigheder har heste ikke brug for supplementleret vitamin C, da det kan skabes ved en syntese af glukose i hestens lever: mennesker lader til at have mistet denne evne. Heste der er stressede af fx meget hård træning eller  i eksplosiv vækst kan et vitamin C supplement være gavnligt.

Vitamin K: Er krævet for blodets koagulation, men til nu er et behov hos heste ikke fastslået. Vitamin K bliver ofte brugt til at reducere eller forhindre træningsrelateret lungeblødning (EIPH), selvom yderligere forskning er ønsket.

B vitaminer: B vitaminer er nødvendige for stofskiftet af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. B vitaminer er skabt af en syntese i den sunde microflora i endetarmen. Sunde heste med en god kvalitet foder vil sandsynligvis ikke have et underskud, men heste i hård træning, post viral eller stresset situation kan have fordel af  et tilskud af B vitamin. Injektioner af B vitaminer inkl. B12, har endnu ikke vist sig at kunne forbedre præstations evnen. Vitamin B12 er produceret i endetarmen, såfremt der er nok kobolt i diæten.
Biotin er en B vitamin der har fået meget opmærksomhed de senere år, for sin effekt på hovvæksten og styrkelsen heraf.  Studier har vist fordele i andre arter, selvom der er flere andre næringsstoffer der er vigtige for en god hov. Biotin er kun ét. Mælkegivende hopper og føl kan have fordel af folinsyre tilskud. Folinsyre indholdet i mælk falder igennem de 3 første måneder af diegivningen. Som føllene begynder at spise grønfoder, bygges folinsyre indholdet op igen. B vitaminer findes i godt foder og i kornfoders bakterier. Heste i hård træning der modtager antibiotisk behandling eller høj koncentrerede rationer, kan have forringet gæringsprocesserne i endetarmen og kan have fordel af B vitamin tilskud.

 

Kilde: ’Pacemaker’ april 2004, Equine Nutritionist Zoe Davies MSc.Eq.S.

Frit oversat af Silke Egel Pieterse, 14. marts 2006